Translate

duminică, 9 ianuarie 2011

PODUL CAROL PRAGA


Podul Carol, unul din multele poduri ce traverseaza Vltava, mandria Pragai si a intregii Bohemiei, a fost construit la porunca imparatului Carol al IV-lea. Arhitectul Petru de Gmung este si arhitectul Catedralei Sfantului Vitus si a altor cladiri gotice. La intrarea pe pod se afla un turn construit in acelasi timp cu podul si a constituit principala intrare in Castelul din Praga.
Fiecare picior al podului este decorat cu statui. Intre statuia Sfantului Ioan Botezatorul si cea a Sfantului Norbert, este gravata o cruce dubla care marcheaza locul in care Sfantul Ioan Nepomuk, ocrotitorul padurilor, a fost, pare-se, aruncat in rau. Traditia spune ca, daca iti pui o dorita si atingi crucea, dorinta ti se va indeplini.
Tot aici e locul de intalnire al artistilor ambulanti, care profita ca e o zona turistica circulata si canta, ori picteaza, etalandu-si astfel talentele, in speranta ca vor mai castiga astfel un banut. De pe pod se vad toate turnurile orasului (se spune ca sunt peste 100). Din mijlocul podului, se poate admira panorama orasului. Din cand in cand pe sub el trec vapoarele de pasageri pe raul Vltava, oferind posibilitatea observarii deschiderii si inchiderii ecluzelor pentru trecerea pe sub pod. Spectacolul e impresionant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu