Translate

marți, 7 septembrie 2010

VALEA OLTULUI


Am plecat in vacanta spre Mtii Apuseni. Pe autostrada Soarelui si apoi pe autostrada spre Pitesti. Bineinteles traversarea Bucurestiului ne-a luat mai mult decat drumul pe autostrada spre Pitesti. Am ocolit Pitestiul, mergand pe centura si am ajuns incet, incet pe Valea Oltului. Aceasta este puntea de legatura dintre Oltenia si Transilvania. Nu se poate sa nu fii impresionat de tot ce vezi; sunt locuri frumoase incarcate de pitoresc si istorie, vegheate de umbra lui Mircea. Aici strajuieste Manastirea Cozia de peste 600 de ani.
Manastirea Turnu este asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia. Denumirea Manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se vad si astazi in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", iar in cele din urma, "ManastireaTurnu".

Am fost de mai multe ori prin aceste locuri ,dar intotdeauna sunt impresionata de maretia muntilor si a Oltului care este cind linistit cind involburat . Merită să păşeşti pe acele meleaguri, chiar şi în trecere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu