Translate

joi, 2 septembrie 2010

MOSCHEEA DIN EDIRNE

"Moscheea Selimiye (in turca, Selimiye Camii) este o moschee din orasul Edirne, Turcia. Ea a fost construita de catre arhitectul Sinan intre 1568 si 1574, la cererea sultanului Selim al II-lea, fiind considerata capodopera arhitectului si una dintre capodoperele arhitecturii islamice in general.
In timp ce moscheile traditionale sunt limitate prin spatiul interior segmentat, Sinan aduce o inovatie Moscheii Selimiye: el creeaza o structura care permite mihrabului sa aiba o vizibilitate sporita din orice punct interior al moscheii. Inconjurata de cele mai mari minarete din lumea islamica, in numar de patru, moscheea lui Selim al II-lea are deasupra un dom gigantic.

In fata moscheii se afla o curte rectangulara, cu o suprafata egala cu cea a moscheii. Inovatia nu vine din dimensiunile edificiului in sine, ci din organizarea interna. Mihrabul este putin deplasat inapoi, fata de planul traditional, intr-un fel de absida in alcov, care este destul de adanca pentru a-i permite sa fie luminat din trei parti de ferestre. Efectul inedit consta in luminarea mozaicurilor de pe perete cu lumina naturala. Frumusetea rezultand din conformitatea fata de o forma geometrica imbricata in fiecare dintre celelalte a reprezentat punctul culminant al cercetarii indelungate a lui Sinan pentru a unifica spatiul interior.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu