Translate

joi, 22 iulie 2010

TURNUL GALATA



Turnul Galata (Galata Kulesi) inalt de 62m a dominat cartierul inca din anul 1348, el fiind construit de genovezi, ca o parte a fortificatiei orasului servind in acelasi timp si ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval. In timpul sec al XIX-lea a servit ca punct de observatie pentru desele incendii ce aveau loc in oras, deoarece erau multe case din lemn. Pentru a urca in turn am folosit unul din cele doua lifturi ce ne-a dus pana la etajul 7 al turnului. De acolo am mai urcat cateva trepte pentru a ajunge pe balconul turnului. Din turn se poate vedea o priveliste panoramica fascinanta asupra orasului si a Cornului de Aur.

Exista si o legenda conform careia u
n aviator pe nume Hezarfen Ahmet Celebi a zburat cu aripi artificiale facute de el, din turnul Galata deasupra Bosforului pana in partea asiatica, cam 3,3 km.

Desi descoperirile stiintifice curente arata ca acest fapt a fost (si inca este) imposibil, Sultanul Murad al IV-lea a fost atat de impresionat, dar si speriat in acelasi timp de capacitatile aviatorului incat l-a trimis pe acesta in exil in Algeria.

Etajele superioare ale turnului sunt utilizate de un restaurant si o cafenea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu