Translate

miercuri, 24 iunie 2009

MUNTELE ATHOS



Muntele Athos, sau asa cum este cunoscut pe plan local, Agion Oros,este un munte şi o peninsulă în nordul Greciei, în regiunea Macedonia, unde se gasesc douăzeci de mănăstiri ortodoxe. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Careia.

Acolo se afla si Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul (sau Prodromu) ce aparţine Sfiintei Mănăstiri a Marii Lavra. Este situat pe un deal stâncos, la altitudine mică. În 1857 a fost vândut călugărilor români, Nectarie şi Nifon. Apoi a fost recunoscut ca schit. Este locuit de 25 de călugări de origine română.
O altă aşezare monastică românească este Schitul Sfântul Dumitru (sau Lacu) situat la o jumătate de oră distanţă de mers pe jos faţă de Sfânta Mănăstire Sfântul Pavel, de care aparţine. Astăzi este format din 8 chilii şi este locuit de 39 de călugări români.

Agatate de stanci abrupte sau ascunse intre dealurile impadurite de jur-imprejurul bratului,le-am admirat si fotografiat in cadrul croazierei cu vaporasul de-a lungul tarmului. Nu am inconjurat insula, am vazut numai o parte a ei. Oricum se ajunge destul de greu pe insula, se indeplinesc multe formalitati, iar femeile nici nu au voie sa puna piciorul pe acolo.


Desigur ar fi foarte multe de spus despre aceste manastiri, dar nu vreau sa devin plictisitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu