Translate

duminică, 28 iunie 2009

MANASTIREA SFANTUL PANTELIMON



'Manastirea Sfantul Pantelimon, numita si Rusikon,a fost construita in partea de sud-vest a peninsulei. Biserica mare a Manastirii Rusikon a fost construita in actuala locatie in anul 1765, in timp ce cladirea originala dateaza din secolul al XI-lea. Manstirea Sfantul Pantelimon - Rusicon - a fost intemeiata prin secolul al XI-lea, sub imparatia lui Alexios I Comnenul, de catre cativa calugari veniti din Rusia. In perioada ei de maxima inflorire, in manastire au vietuit in jur de doua trei mii de calugari.
Din secolul al XIV-lea se numeste Manastirea Sfantul Pantelimon a Rusilor. Arsa si pustiita de mai multe ori, a fost refacuta atat de tarii rusi cat si de domnii tarilor romane. Dintre domnitorii romani care au facut mari danii acestei manastiri sunt Vlad Tepes, Vlad Calugarul, Sfantul Stefan cel Mare, Radu cel Mare, Neagoe Basarab. Acum manastirea este aproape goala, mai locuind aici doar cativa zeci de calugari rusi si cativa romani.'
Bineinteles acestea le-am aflat citind despre aceasta manastire prin diverse carti, femeile neavind voie sa puna piciorul pe aceasta peninsula Athos.
Este impresionant de mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu