Translate

vineri, 15 august 2008

MANASTIREA VARATEC


Manastirea Varatec este situata intr-o mica depresiune de la poalele muntilor, adapostita de culmea Dealul Mare, la altitudinea de 460 m. Expunerea sud-estica ii asigura o buna insorire tot timpul anului.
La intrarea in manastire ne intampina turnul clopotnitei, prin bolta caruia se patrunde in curtea manastirii. In curtea interioara este foarte curat, cladirile bine intretinute fiind impodobite cu ghivece de flori de toate culorile. Biserica Manastirii Varatec, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), dateaza din anul 1785, cand maica Olimpiada, venita de la Manastirea Topolita, a pus bazele acestui asezamant monahal.
"Prima constructie a fost din lemn, in anii 1808-1812 ridicandu-se pe locul celei vechi biserica din piatra si caramida de astazi, impreuna cu zidurile incintei, care-i dau aspect de cetate.
Arhitectura imbina elementele traditionale stilului moldovenesc cu unele elemente arhitecturale patrunse in Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui de-al XIX-lea, biserica fiind in forma de nava, cu doua turle cilindrice al caror acoperis are forma de clopot, particularitate care o deosebste de alte constructii similare. Distincte sunt si cele doua pridvoruri circulare, dispuse pe laturi.
Pictura din interior, terminata in 1841 si refacuta in 1882, este in stil neobizantin, iar catapeteasma este sculptata in lemn de tisa si suflata cu aur.
Manastirea Varatec este bogata in obiecte de valoare istorica si artistica, primind numeroase danii de la domnitori si boieri."(citat din prezentarea orasului PiatraNeamt)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu