Translate

miercuri, 28 mai 2008



Orsova este un oras in judetul Mehedinti, port la Dunare, la confluenta acesteia cu raul Cerna; are peste 17.000 locuitori. Localitatea este cunoscuta din antichitate ca cetate dacica, dupa aceea una daco-romana, denumita Colonia Zermensis si apoi ca municipiu sub numele de Dierna. Dierna a fost un important punct vamal fiscal (portorium) intre Moesia Superior si Dacia.
In cronica lui Anonymus, notarul regelui Bella al III-lea, orasul cetate apartine voievodului Glad si apoi lui Ahtum si se numeste Castrum Uracia. Cetatea a fost distrusa de tatari si reconstruita in a doua jumatate a secolului XIV, avand un important rol militar in tot Evul Mediu. In anul 1739 a fost ocupata, impreuna cu insula Ada-Kaleh de catre turci. Se spune ca imparatul Austriei Franz Joseph, in retragere fortata si-ar fi ingropat coroana la Orsova, intr-un loc care s-a numit ulterior La Coroana.
Orasul s-a mai chemat peste timpuri Tsierna, iar locuitorii din Banatul apropiat o denumeau Risava. La aproximativ 3 km aval de Orsova, pe Dunare, a fost insula Ada-Kaleh, in prezent inundata de lacul de acumulare rezultat prin constructia barajului hidroenergetic de la Portile de Fier.
Pe Dunare in amonte la circa 30 km sunt situate Cazanele Mari, unde Dunarea se ingusteaza pina la 180 m. Orasul nou a fost reconstruit in totalitate dupa 1967.In imagine se vede si Dealul Mosului cu Minastirea Sfinta-Ana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu