Translate

sâmbătă, 22 martie 2008

PRAID - salina


Localitatea Praid este poarta de intrare in judetul Harghita dinspre judetul Mures, la 5 km de Sovata. Se afla intr-o zona foarte bogata in sare. Comuna Praid este la 500 m altitudine si este inconjurata de dealuri de sare care ajung pina la aproape 1700 m.
Bogatia zacamantului de sare este exploatata inca de la infiintarea localitatii. Salina are si acum galerii in care se exploateaza sarea iar in cele dezafectate s-au amenajat, incepand cu 1974, locuri de odihna si tratament. Galeriile amenajate sunt vizitate de numerosi turisti dar mai cu seama se folosesc ca loc de terapie si tratament.
Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.
Salile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, o capela ecumenica, bufet, biblioteca, mese de biliard, toate acestea avand menirea de a oferi locuri de recreere pentru bolnavii, care in mod obligatoriu trebuie sa petreaca aici zilnic 4 ore. Este si un trenulet construit integral din lemn.
Salina are si un muzeu. Un muzeu al sarii, unde pe 20 metri patrati poti descoperi totul despre istoria salinei si a metodelor de extractie a sarii. Acolo vezi uneltele de lemn cu care s-a inceput scoaterea sarii; nu lipseste nici lampasul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu