Translate

miercuri, 19 martie 2008

IZVORUL MURESULUI



    Localitate montană la poalele Hăşmaşului Mare (1793 m), pe versantul sudic al Muntelui Negru (1538 m), si-a primit numele de la izvoarele râului Mureş, aflate pe teritoriul localităţii. Se află la 45 km de Miercurea-Ciuc şi 23 km de Gheorgheni, la cumpăna apelor dintre bazinul hidrografic al Mureşului şi Oltului. Izvorul Mureşului este o localitate specifică de munte  care are casele înşiruite pe linia drumului naţional. Aici este  un centru de recreere pentru tineret, de renume naţional.
    Strada principală a localităţii este paralelă cu albia Mureşului şi trece peste acesta în locul numit Poiana Popii. Îmediat după acest pod, la vest începe rezervaţia naturală "După Luncă".

    Izvorul râului Mureş se găseşte pe versantul sudic al Muntelui Negru. La altitudinea de 866 m există un mic izvor desemnat de localnici ca izvorul râului - probabil din considerentul că este uşor accesibil turiştilor - dar specialiştii precizează, că izvoarele adevărate sunt sus, la 1350 m altitudine pe versantul sud-vestic al Muntelui Negru în apropierea Vârfului Fagului. Lungimea totală a râului Mureş este de 803 km, din care 80 km în judeţul Harghita.
    In localitate se gaseste o biserica catolica si de asemenea o manastire si o biserica ortodoxa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu